SPECTACOLE

Andrei Bratu, Improteca: Improvizația nu înseamnă doar amuzament, ci și interacțiune umană

Improteca

București, pe Comanita nr.9

Emisiunea People and Places, la Radio România Internațional

Andrei Bratu, Improteca: Improvizația nu înseamnă doar amuzament, ci și interacțiune umană

Radio România Internațional: Bun venit la o nouă ediție a emisiunii People and Places!

Eu sunt Mihaela Ignătescu, iar invitatul meu de astăzi este Andrei Bratu, fondatorul și managerul Improteca, un teatru independent de improvizație care în ultimele două luni a găzduit o rezidență culturală pentru trei artiști străini în cadrul programului Culture Moves Europe. 

Teatrul Improteca s-a născut din dorința autentică a unui grup de entuziaști și profesioniști de a explora toate beneficiile și posibilitățile oferite de fenomenul improvizației teatrale, dar și din necesitatea de a promova și cultiva arta improvizației. Improteca s-a dezvoltat rapid cu sprijinul fondatorului și managerului Andrei Bratu, dar și prin contribuția constantă a tuturor actorilor, cursanților, voluntarilor și trainerilor implicați.

Improteca este un teatru, o școală, un laborator de improvizație și un spațiu primitor unde se adună oameni speciali, construind momente creative unice. Am avut o conversație foarte plăcută cu Andrei Bratu, fondatorul și managerul Improteca, despre cum a început totul, despre ce înseamnă improvizația pentru el și cum poate influența viețile celor care vin și devin parte din spectacol.

Andrei Bratu: Suntem activi de peste cinci ani ca teatru. Am început în 2018. Acum revenim la o abordare mai tradițională de a face improvizație, cu spectacole, cursuri, ateliere de improvizație, dar și de teatru clasic (după perioada de concentrare pe online în pandemie – nota editorului). Noi predăm improvizație și teatru clasic copiilor și adulților pentru dezvoltare personală.

Totul a început pentru că exista o nevoie pe piață pentru astfel de activități, cum ar fi petrecerea timpului liber într-un mod creativ, având ca scop și dezvoltarea anumitor abilități.

Activitatea mea a început de fapt în 2010 cu primul spectacol de improvizație, iar apoi lucrurile s-au dezvoltat în 2018 când am găsit sediul pentru Teatrul Improteca. Acum avem propriul nostru teatru unde putem pune în scenă propriile spectacole și ateliere și “trăim visul” atât de mult cât se poate.

RRI: Ai pregătire ca actor de teatru clasic?

Andrei Bratu: Da, am absolvit Facultatea de actorie, Universitatea de actorie UNATC I.L. Caragiale din București, iar apoi am început să fac improvizație ca nișă. Am făcut asta tocmai pentru că nu excelam la improvizație, așa că am început să îmi îmbunătățesc abilitățile, să devin mai flexibil pe scenă, să mă adaptez mai ușor la accidente și la orice apare pe scenă. Iar apoi lucrurile s-au dezvoltat în a avea propriul meu mod de a face lucrurile, a devenit prioritatea mea în artă.

RRI: De ce crezi că aceasta a devenit prioritatea ta și nu teatrul clasic?

Andrei Bratu: Ei bine, piața este plină de actori și plină de teatru clasic și, deoarece pentru mine improvizația a fost un proces foarte eficient de dezvoltare personală, mi-am dat seama de beneficii și am vrut să împărtășesc aceste lucruri și altora. Așa că astăzi predăm improvizație actorilor profesioniști, precum și oricărei persoane care dorește să evolueze. A devenit modul meu de a face teatru. Când faci teatru, poți să faci asta pur și simplu pentru că ești actor, pentru că e jobul tău, sau pentru că este ceva cu sens pentru tine și îți găsești scopul. Deci se poate spune că mi-am găsit propria cale. 

RRI: Deci este benefic pentru tine, dar în ce fel folosește publicului? Cum pot spectacolele de improvizație să îmbunătățească viața oamenilor care vin să le vadă?

Andrei Bratu: De exemplu, spectacolele de improvizație sunt interactive. Așadar, nu este o abordare foarte rigidă – „Noi suntem pe scenă și publicul doar ne privește și asta este tot”. Ei participă activ (prin sugestii la începutul spectacolului – nota editorului). În același timp, nu este stand-up, este vorba despre reprezentarea nevoilor și intereselor publicului.

Așadar, dacă publicul nostru de astăzi – să zicem că este mai activ, mai educat, atunci mergem în această direcție. Nu este doar despre a fi amuzat, ci și despre interacțiunea umană.

Iar după carantină și întreaga poveste cu această pandemie, nevoia de interacțiune umană este din ce în ce mai mare.

Avem și psihologi care recomandă improvizația ca metodă de lucru cu tine însuți. Există un psiholog care recomandă clienților să meargă mai întâi la un curs de improvizație și apoi să discute în terapie ce au descoperit acolo. Și de ce un exercițiu sau altul a fost dificil pentru ei. Deci lucrurile pot merge foarte ușor în această direcție. Este un mare beneficiu pentru public.

RRI: Și publicul este diferit astăzi față de cum era la început?

Andrei Bratu: Da, foarte diferit. Din multe puncte de vedere. În 2010 sau 2009, când am avut primul spectacol de improvizație, publicul nu știa despre improvizație, iar numărul de oameni care veneau la spectacole era prea mic.

Iar oamenii nu înțelegeau ce făceam. Nu ne credeau că totul era creat acolo pe scenă, pe loc, că nu aveam un scenariu și că nu pregătisem nimic în avans.

Așa că era mai mult o luptă pentru conștientizare, pentru a face oamenii să înțeleagă ce făceam. Iar apoi, când au început să înțeleagă, a început să le placă. Astăzi mai mulți oameni știu despre improvizație, dar încă mai este nevoie de a lărgi gradul de conștientizare în rândul publicului despre ce înseamnă improvizația. Dar, în același timp, anumite persoane au început să devină mai exigente.

Așa că trebuie să oferi calitate, trebuie să fii din ce în ce mai bun. Ceea ce este minunat, pentru că este o provocare frumoasă – când ai un public care cere calitate, este un lucru grozav. Deci, acesta este un aspect. Celălalt aspect este că din ce în ce mai mulți oameni devin mai puțin răbdători.

Petrec prea mult timp pe calculator, pe tablete, pe TikTok și pe alte rețele sociale care le fură atenția către un conținut cu un standard mai scăzut de calitate. Așadar, vor totul ACUM, sunt mai puțin concentrați, mai puțin atenți.

La fel și cu copiii, vedem asta foarte clar – capacitatea lor de atenție este mai redusă, memoria lor este mai slabă. Lucrez cu copii din 2010. Copii care erau la un nivel mediu la memorat replici dintr-o piesă, astăzi sunt elita. Acest lucru este îngrijorător. Improvizația ajută în această privință. Teatrul clasic ajută, de asemenea. 

RRI: Dar în prezent găzduiți un proiect special cu invitați străini. Ne poți spune mai multe despre asta?

Andrei Bratu: Da, este un proiect special. Iar Institutul Goethe a deschis acest program. Este un program numit Culture Moves Europe, finanțat cu fonduri europene. Totul a decurs foarte frumos și lin până acum. (Proiectul Improteca se numește Improvising Realities și a fost finanțat prin intermediul programului de finanțare Culture Moves Europe – nota editorului). 

Am scris proiectul, am început pregătirile și le-am oferit (artiștilor invitați n.edit.) spațiul pentru a fi creativi. Avem trei artiști aflați într-o rezidență culturală. Le oferim spațiul și tot ce au nevoie pentru a putea crea aici și este vorba de un schimb cultural.

Este un beneficiu pentru noi și este, de asemenea, un beneficiu pentru ei. Și sunt foarte fericit că proiectul funcționează bine și avem deja spectacolele finale pregătite. Aștept cu nerăbdare să scriu un alt proiect.

RRI: Așa cum a menționat interlocutorul meu, Improteca a găzduit o rezidență culturală în cadrul Culture Moves Europe, program care oferă granturi de mobilitate pentru artiști și profesioniști culturali în toate cele 40 de țări europene creative, implementat de Institutul Goethe. 

Proiectul a adus în România trei artiști străini – improvizatoarea olandeză Cindy Pittens, actorul și improvizatorul grec Michalis Panagiotakis, fondatorul Heraklion Improv Theater din Creta și Matilda Lindstrom, artistă de teatru de mișcare corporală, coregrafă și profesoară de coregrafie din Finlanda. Am avut plăcerea de a vorbi cu toți trei, care vor fi invitații mei peste două săptămâni, în emisiunea de duminică. Până atunci, Mihaela Ignătescu vă spune la revedere!

Editat și adaptat pentru versiunea scrisă de Daniela Stoican