SPECTACOLE

Interviu Cindy Pittens

Cindy Pittens, Olanda: Românii sunt cu inima mai la vedere

Improteca

București, pe Comanita nr.9

Cindy Pittens, improvizatoarea olandeză care ne-a răsturnat concepția despre improvizație aici la Improteca pe parcursul rezidenței sale de două luni, are o atitudine centrată pe mindfulness și spune că, dacă ești în dubiu dacă improvizația este pentru tine sau nu, ar trebui să încerci pentru că nu vei ști până nu faci primul pas.

Abordarea lui Cindy în improvizație se bazează pe conectarea cu corpul și cu sentimentele tale și a observat că unii improvizatori români sunt curioși să exploreze această abordare centrată pe prezența în moment, care îndepărtează presiunea de a fi amuzant cu orice preț, lăsând umorul să apară în mod natural. 

Daniela Stoican: Cindy, cum te simți în legătură cu experiența ta în România? 

Cindy Pittens: „Mă simt foarte bine! Cred că din primul moment oamenii din această comunitate de improvizatori – aceștia sunt oamenii pe care i-am întâlnit – toți sunt prietenoși, curioși, primitori, gata să ajute. Majoritatea oamenilor de aici sunt foarte deschiși în legătură cu ceea ce simt.” 

DS: Mai mult decât olandezii? 

Cindy Pittens: „Cred că da. Sunt cu inima mai la vedere, aș spune. Și asta îmi permite să fiu și eu mai mult eu însămi. Îmi permite să mă exprim așa cum mi-ar plăcea, mai mult decât aș putea să o fac în țara mea. Uneori am sentimentul că sunt prea expresivă și că împărtășesc prea multe vulnerabilități, iar oamenii se simt intimidați de asta.” 

DS: În Olanda adică? 

Cindy Pittens: „Da. Aici (în România n.edit.) simt că totul este foarte bine primit și că nu contează atât de mult, toți suntem oameni. Toți suferim și asta ne unește,dar ne bucurăm și de lucrurile bune. Iar românii, cel puțin cei pe care i-am întâlnit eu, au și o latură socială, o înclinare spre a sărbători lucrurile. Voi sărbătoriți relațiile și conexiunile.” 

Cindy spune că s-a simțit încurajată în încrederea de sine ca improvizatoare în România.

 „Am primit multă apreciere pentru munca mea. Am auzit vorbindu-se despre lucruri care știu că am lucrat în ultimii zece ani, iar oamenii au văzut acea abilitate și acea mentalitate în mine – lucruri precum conectarea cu ceilalți. Am muncit din greu la asta, așa că sunt mândră și fericită și recunoscătoare pentru toate aceste reacții.” 

DS: Ai observat anumite trăsături specifice improvizatorilor români și anumite stiluri?

 Cindy Pittens: „Nu sunt sigură dacă este ceva foarte specific românesc, cred că acest lucru se întâmplă și în alte părți ale lumii – ceea ce fac mulți improvizatori este să se concentreze pe partea comică fără să aprofundeze un personaj – să se simtă real pe scenă, să-și simtă corpul, emoțiile – există o conștientizare a tuturor acestor lucruri care se pierd atunci când încerci să spui o poveste frumoasă sau să fii amuzant. Am văzut asta aici. Dar am văzut și curiozitatea – actorii de aici spun „Ah, vreau să învăț asta, vreau să fac asta! Cum fac asta?” Și am întâlnit mulți improvizatori talentați.”

Cindy spune că improvizatorii români mai experimentați vor să predea și ei [improvizația bazată pe mindfulness]. 

„Andrei Bratu, de exemplu, de la Improteca, vrea să facă asta. Deci este un lucru care există, ca în orice comunitate de improvizație. Vezi oameni care încă nu sunt conectați la această mentalitate centrată pe prezența în moment, dar sunt curioși și vor să învețe.” 

Andrei Bratu chiar urmează să înceapă în curând un curs despre modul de construire a personajelor, numit V.A.P.A.P.O. (Voce, Atitudine, Postura, Animal, Prop – obiect de recuzită – și Obsesie). 

Cindy a discutat și cu oameni care i-au spus <<Da, dar publicul nu vrea altceva decât comedie pentru că ei cred că improvizația e legată de stand-up sau se așteaptă să fie amuzantă.>> 

Cindy le răspunde că poți adăuga diverse arome și să vezi dacă publicului îi plac. 

„Chiar am discutat despre asta aici – cum putem crea formate – de exemplu cu Jukebox (un format pe care Cindy, Andrei Bratu și Michalis Panagiotakis din Grecia l-au testat în timpul șederii lui Cindy în România) – este o modalitate de a oferi oamenilor noi arome și de a le da oportunitatea să spună <<Nu, nu-mi place noua aromă, vreau aroma veche.>> În regulă! 

Dar, de fapt, sunt interesați de noua aromă. Deci poți educa treptat și publicul. Și poate ieși  ceva incredibil și interesant ș care mă poate atinge ca spectator.” 

Jukebox a fost un format apreciat de public, iar cei trei actori este posibil să se întâlnească din nou în viitor pentru a-l juca.

DS: Cindy, ce i-ai spune cuiva care ar vrea să încerce improvizația, dar ezită? 

Cindy Pittens: „Acelei persoane i-aș spune Încearcă! Pentru că există o singură modalitate de a afla dacă este pentru tine sau nu. Nu știi până nu ai făcut primul pas. Așa că fă primul pas. Și poate primul pas pentru tine este să vezi un spectacol. Sau să ai o discuție cu un improvizator. Sau cu un trainer cu care te simți în siguranță, astfel încât să afli un pic la ce să te aștepți. Poate primul pas pentru tine este pur și simplu să te arunci și să lași pentru o secundă toate ezitările în urmă și să vezi apoi după curs dacă ți-a plăcut sau nu.” 

DS: Ce mesaj ai pentru Improteca?

Cindy Pittens: “Aș vrea să-i mulțumesc mult lui Andrei Bratu pentru că el este cel care a creat această rezidență și întregii sale echipe de la Improteca pentru că au muncit din greu pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Este o muncă suplimentară pentru ei. Nu câștigă nimic în plus. Pur și simplu au creat acest spațiu pentru noi și este cel mai mare dar să fii într-un loc, să oferi ceea ce ai de oferit fără să îți faci griji în legătură cu factorii implicați, unde locuiești sau cum ajungi undeva, toate aceste lucruri pragmatice. Ești pur și simplu acolo, este creată o viață pentru noi, un spațiu și e nemaipomenit, e un dar atât de prețios! Vreau să-i mulțumesc mult lui Andrei și oamenilor de la Improteca pentru asta.”

Cindy Pittens este o improvizatoare olandeză care și-a făcut o misiune din a conecta mentalitatea improvizației cu umanitatea. Ea are pregătire în asistența socială, precum și în teatru și predă improvizația atât ca modalitate de petrecere a timpului liber, cât și în contexte de tip corporate prin compania sa CP Impro de 8 ani.

Cindy a făcut parte dintr-un proiect de rezidență culturală de două luni la Improteca, unde a creat mai multe spectacole împreună cu colegii de rezidență Michalis Panagiotakis (Grecia) și Matilda Lindström (Finlanda), precum și cu câțiva dintre cei mai buni improvizatori români. Spectacolul de improvizație care a reprezentat culminarea rezidenței sale s-a numit Mad World și a avut un succes răsunător la public, jucându-se cu casa închisă și beneficiind de prezența unei violoniste live pe scenă. 

Urmărește site-ul nostru și paginile de social media Improteca pentru a vedea când apare a doua parte a interviului cu Cindy și pentru a vedea când avem spectacole și cursuri noi.